J. Lehocký: So slovom postup by som narábal veľmi opatrne

11.03.2015 13:08

 

V nedeľu popoludní sa v prvom jarnom zápase III. ligy predstavia futbalisti MŠK Tesla Stropkov v derby proti Giraltovciam. Zverenci Jozefa Lehockého v jeseni príjemne prekvapili výsledkami i predvedenými výkonmi a do odvety vstupujú ako tretí tím tabuľky. Do najvyššej regionálnej súťaže pritom postúpili takpovediac s odretými ušami a letná príprava, ako to v Stropkove bývalo v posledných rokoch zvykom, trvala z viac či menej objektívnych dôvodov veľmi krátko. O to viac je jesenné umiestnenie MŠK Tesla potešujúcejšie.
Na rozdiel od minulého roka, kedy Stropkov nastúpil do jarnej časti súťaže po dvojtýždňovej zimnej príprave, začalo mužstvo pod vašim vedením tú tohtoročnú už začiatkom januára. Ako ste spokojný s jej priebehom?
Tá minuloročná bola naozaj netypická a trvala veľmi krátko. Tentoraz sme začali tak, ako to má v normálnych kluboch fungovať. Výhodou bolo, že sme mohli rátať aj so študentmi a tak sme za štyri týždne získali dostatok času na naberanie kondície. Pravidelne sme hrávali aj prípravné zápasy. Na sto percent sme využili umelú trávu a kondíciu sme získavali hlavne v rámci rôznych hier a cvičení. V tomto teda máme výhodu pred inými mužstvami. Nemuseli sme v rámci prípravy absolvovať rôzne dlhé behy v teréne, ako tomu bolo počas zimných príprav zvykom v minulosti.
Výsledky prípravných zápasov napovedajú, že mužstvu sa darilo aj herne…
Výsledkovo sa nám darilo, zaznamenali sme tri výhry a tri remízy. Musíme si však priznať, že herná stránka nám aj napriek výsledkom pokrivkávala. Herný prejav nie je taký, ako by som si predstavoval. Viazne nám prechod do útoku, často to bolo ťažkopádne. Problémy boli aj v koncovke. Niektorí hráči vo finálnej fáze zbytočne špekulujú, často volia zbytočné prihrávky. Práve na odstránenie spomínaných nedostatkov sme sa zameriavali v tréningu, ale nejde to ľahko.
Mužstvo sa v zime neposilnilo, práve naopak. Jar teda bude o čosi ťažšia.
Odišli nám štyria kľúčoví hráči (Bilas, Jurč, Polaščík a Varga) a káder sa tým pádom oproti jeseni značne oslabil. Momentálne môžem rátať so 14–15 hráčmi, čo je málo. Na druhej strane musím povedať, že chlapci pracujú nad moje očakávanie. Je u nich badateľná veľká snaha a veľmi dobrý prístup k tréningom i prípravným zápasom. Oprieť sa môžeme aj o viaceré osobnosti v tíme – Mariána Veselého, Kamila Pavlíka, Martina Staška, Jána Vachaľa alebo nového hrajúceho asistenta Róberta Potomu. Vhodne im dokážu sekundovať i mladší hráči. Výkonnostne rastie brankár Hažer. Je vidieť, že naberá na istote a stále sa zlepšuje. Ale platí to aj o ďalších, takže ako som už spomenul, s prístupom mužstva som maximálne spokojný.
S akými ambíciami vstupujete do jarnej časti?
Konkrétne ambície nemáme, ani si ich nedávame. Bol by som rád, aby sa nám darilo a udržali si herný štandard z jesennej časti. Aby sme prilákali ľudí na tribúnu a aby boli diváci spokojní s hrou. Veľa bude závisieť aj od kvality súperov. Počúvam, že viaceré mužstvá v zime posilnili, takže uvidíme, čo nás čaká. Ale pokiaľ budú chlapci pracovať ako doteraz, myslím si, že jesenné umiestnenie môžeme pokojne udržať. Našim cieľom je predvádzať pekný futbal, ktorý sa bude páčiť fanúšikom. Budem spokojný, keď budú ľudia v Stropkove chodiť na futbal a ocenia naše výkony potleskom, ako tomu viackrát bolo aj v jesennej časti.
Stropkovu patrí po jeseni tretie miesto so stratou štyroch bodov na vedúcu rezervu Prešova. Stropkovskí fanúšikovia po vydarenej prvej časti súťaže zvykli hovoriť, že klubu by pristala II. liga. Čo si myslíte o prípadnom postupe?
So slovíčkom postup by som narábal veľmi opatrne. Treba zvážiť všetky pre a proti a tiež skutočnosť, či Stropkov má na to, aby sa tu hrala II. liga. Zvlášť, keď vidíme, aké sú naše možnosti. Zvonku sa to možno nezdá, ale aj z hľadiska finančných nákladov je rozdiel medzi III. a II. ligou značný. Neviem, či by to klub utiahol. Takisto by sa musel doplniť hráčsky káder, pretože so 14–15 hráčmi je to dosť náročné. N prípadné postupové ambície sa teda treba pozerať triezvo. Nikto sa tomu nebráni, ale na druhej strane sa ani o postupe nerozprávame. Tabuľka jesennej časti III. ligy